Całka z funkcji niewymiernej
Mikołaj: | | dx | |
Obliczyć całkę: ∫ |
| . Mam problem z wybraniem odpowiedniego podstawienia przy tej |
| | x+√x2+2 | |
całce.
| | t | |
Spróbowałem podstawić: √x2+2=t−x, ale utknąłem przy dt= |
| dx i nie wiem co zrobić |
| | √x2+2 | |
dalej, proszę o pomoc
5 mar 15:51
chichi:
Ja zaproponuję tak, niech:
| | 1 | | 1 | | x − √x2 + 2 | |
f(x) = |
| = |
| * |
| = |
| | x + √x2 + 2 | | x + √x2 + 2 | | x − √x2 + 2 | |
| | x − √x2 + 2 | |
= − |
| , wówczas nasza całka jest postaci: |
| | 2 | |
| | x − √x2 + 2 | | 1 | | 1 | |
∫− |
| dx = − |
| ∫xdx + |
| ∫√x2 + 2dx = ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
A to już jedziesz z gotowych wzorów
5 mar 16:48
Mariusz:
Mikołaj wygodniej by ci było podstawiać gdybyś wyraził
x(t) jako funkcję zmiennej t
a podstawienie zastosowałeś dobre
5 mar 20:00
kerajs:
Ad rem:
√x2+2=t−x
x
2+2=t
2−2tx+x
2
x=(t
2−2)/2t
*****************************************************************************
#STOP.WAR.
PATOLOGIĄ jest ukrywanie przed zbanowanym użytkownikiem
informacji: KTO i ZA CO go ukarał.
PATOLOGIĄ jest usuwanie postów ZGODNYCH z netykietą.
6 mar 12:45
Mariusz:
kerajs co Ad rem
Jedynie wpis użytkownika chichi był trochę nie na temat
bo tutaj mieliśmy zasugerowane podstawienie i problem był z
wyliczeniem dx
Aby dokończyć to co Mikołaj zrobił to wystarczyło
wyrazić ten pierwiastek jako funkcję zmiennej t
8 mar 08:34