judytka: Witam .Prosze o obliczenie I3x-2I+x=3.......mam z tym problema wielkiego nie wiem co ?
jak? i z czym
21 lis 21:25
Agula: rozpisujesz sobie z def. wartości bezwzględnej i masz
|3x-2|=-x+3
3x-2=-x+3 lub 3x-2=x-3
x=5/4 x=-1/2
W razie kolejnych problemów pisz, pozdrawiam
21 lis 21:58
judytka: dziekuje bardzo jutro mam egzamin i mam tego troche w razie czego poprosze o pomoc buzka
21 lis 22:23
PAPAYA: przy okazji mam pytanie czym sie różni rozwiązanie równania od wyznaczenia dziedziny
funkcji?
21 lis 23:23
Dwiekropki: Dziedzina funkcji.. hmm czyli zbiór x do jakiego może należeć to rozwiązanie.. a są
przypadki kiedy np x=2 lecz ta odpowiedź nie należy do dziedziny.. więc równanie jest
sprzeczne.
O dziedzinie trzeba pamiętać zwłaszcza w ułamkach.. kiedy w mianowniku jest x to pamiętaj
,że mianownik nie może być równy 0.. jeżeli pod pierwiastkiem masz x (czy wyrażenie z x)
to musi być większe lub równe zero bo przecież nie istnieją liczby ujemne pod
pierwiastkiem.. Tzn chyba od tamtego roku istnieją bo wprowadzili, ale tego jeszcze się
nie używa bo to tylko niektóre..
no i jeszcze dziedzina jest istotna w logarytmach..
Więc na koniec równania trzeba zobaczyć czy x należy do dziedziny funkcji.
21 lis 23:29
PAPAYA: Bardzo dziękuje za pomoc
21 lis 23:54
Dwiekropki: Nie ma za co! : )
22 lis 00:03