ciągi
folijka:
Jeśli ktoś mógłby mi podesłać rozwiązanie byłbym bardzo wdzięczny bo będe pisał poprawe i mi
wychodża
jakieś dziwne liczby i nie jestem pewien czy dobrze robię

Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego jeśli wiadomo że suma czterech pierwszych wyrazów
tego ciągu wynosi
20, a różnica wyrazów pierwszwego i trzeciego jest równa 8
4 mar 23:48
wredulus_pospolitus:
to pokaż swoje obliczenia ... poszukamy błędu ... w ten sposób sie szybciej nauczysz niż
próbując zrozumieć gotowca
4 mar 23:59
mariusz: { a1 + a1q + a1q2 = 20
{ a1 − a1q2 = 8
a1 *(1 − q4)/(1−q) = 20
a1 − a1q2 = 8 ==> a1(1 − q2) = 8
a1 *(1+q2)(1−q2) / (1−q) = 20
8(1+q2)/(1−q) = 20
8q2 + 20q2 − 16 = 0
i tu wychodzi że
q =(−5 +√57) / 4 bo drugie jest ujemne i chyba nie może być bo suma jest dodatnia
i nie wiem czy to jest dobrze to q bo dalej trzeba by podstawić to dużą liczbę żeby wyliczyć a1
i wyznaczyć ten wzór.
5 mar 00:24
folijka : no własnie mam tak samo jak mariusz i w tym momencie nie wiem co dalej robić
5 mar 00:43
Eta:
1/ a+aq+aq2+aq3 =20 ( bo masz sumę czterech wyrazów)
teraz działaj...............
5 mar 02:26
I'm back:
Bo powinno być 8q
2 + 20q −
12 = 0 − − > 2q
2 + 5q − 3 =0 − − − > (2q−1)(q+3) = 0
No i jakie piękne 'q' wyszło

a i delta ładna wychodzi.
5 mar 07:35
folijka: To wychodza 2 q
Q = 0.5 lub Q= −3
A1 = 32/3 lub A1 = −1
Czy coś źle liczę 😅?
5 mar 13:58
Eta:
5 mar 14:04