równanie różniczkowe
Julek45: Rozwiązać równania jednorodne z warunkiem początkowym:
(y−2x)(dy/dx)=2y+x, y(0)=0
4 mar 22:17
wredulus_pospolitus:
a to już się Mariusz będzie w to bawił
4 mar 22:20
Julek45: Jaki Mariusz?
4 mar 23:10
mariusz: ja nie umiem
4 mar 23:52
Mariusz:
Jak jednorodne to podstawienie y = ux
powinno sprowadzić to równanie do równania o rozdzielonych zmiennych
(ux−2x)(u'x+u)=2ux+x
x(u−2)(u'x+u)=x(2u+1) , x≠0
(u−2)(u'x+u)=(2u+1)
(u−2)u'x+(u−2)u=(2u+1)
(u−2)u'x=2u+1−u
2+2u
(u−2)u'x=−(u
2−4u−1)
ln|u
2−4u−1|=−2ln|x|+C
1
ln|u
2−4u−1|+ln|x
2|=C
1
ln|u
2x
2−4ux
2−x
2|=C
1
ln|y
2−4yx−x
2|=C
1
|y
2−4yx−x
2| = e
C1
y
2−4yx−x
2 = ±e
C1
y
2−4yx−x
2 = C
2
0 = C
2
y
2−4yx−x
2 = 0
Jeżeli chcesz mieć y w postaci jawnej to rozwiązujesz równanie kwadratowe
5 mar 11:40
kerajs:
''Jeżeli chcesz mieć y w postaci jawnej to rozwiązujesz równanie kwadratowe''
Ciut uwikłana będzie ta ''jawna'' postać.
5 mar 11:43
Julek45: Mógłbyś wytłumaczyć mi jak po zastosowaniu podstawienia y' zmieniło się w u'x+x?
5 mar 17:34
Julek45: *u'x+u
5 mar 17:34
Julek45: Konkretnie nie rozumiem dlaczego jak się obustronnie zrobi różniczkę względem x wyrażenia y=ux
to wychodzi dy/dx=u+xdu/dx, a nie dy/dx=du/dx
5 mar 17:47
I'm back:
y(x) = u(x) *x
y'(x) =

Liczysz pochodną po x'sie
5 mar 17:51
I'm back:
Podpowiedz dodatkowa: jaki jest wzór na pochodną iloczynu?
5 mar 17:52
Julek45: Aaa bo u to funkcja a nie stała więc trzeba użyć wzór na pochodną iloczynu funkcji. Dzięki
Mariusz za rozpisanie tego, oszczędziłeś mi kilka godzin roboty.
5 mar 17:54
I'm back:
Julek − gdyby u było stała to przecież miałbyś y' = u a nie y' = u'
5 mar 18:14
Mariusz:
Teraz masz rozwiązanie w postaci uwikłanej i jeżeli chciałbyś sprawdzić
| | | |
poprawność rozwiązania to za y' wstawiasz − |
| |
| | | |
gdzie F(x,y) = y
2−4xy−x
2
Po rozwiązaniu równania kwadratowego dostaniesz dwie funkcje y(x)
ale sprawdzając poprawność równania będziesz mógł zróżniczkować y
5 mar 21:01