Kule
Kocham anime: Różnica promieni dwóch kul jest równa 9, a stosunek pół powierzchni tych kul jest równy 6.
Oblicz promienie kul.
4 mar 22:00
wredulus_pospolitus:
wzór na pole powierzchni: 4π
r2
R = r+9
| | R | | 9 | | 9 | |
a z zadania wiemy, że ( |
| )2 = 6 −−−> (1+ |
| )2 = 6 −−−> |
| = √6 − 1 −−−> |
| | r | | r | | r | |
| | 9 | |
−−−> r = |
| wyciągasz niewymierność |
| | √6 − 1 | |
4 mar 22:19
janek191:
R − r = 9 ⇒ R = r + 9
oraz
| 4π R2 | |
| = 6 ⇒ R2 = 6 r2 |
| 4π r2 | |
więc
( r + 9)
2 = 6 r
2
r
2 + 18 r + 81 = 6 r
2
5 r
2 − 18 r − 81 = 0
Δ = 324 +1620 = 1944
√Δ = 18
√6
| | 18 + 18 √6 | |
r = |
| = 1,8 + 1,8 √6 |
| | 10 | |
R = 10,8 + 1,8
√6
4 mar 22:22