Kąty, półprosta
Karolina: Wyznacz miary kątów AOB i BOC, wiedząc że, kąt AOB + kąt BOC=225 stopni i przedłużenie
półprostej OA dzieli kąt BOC w stosunku 1:3. Rozpatrz dwa przypadki.
Jest to zad. 7.8 OE zbiór zadań poziom podstawowy. Wiem, jak to zadanie należałoby rozwiązać wg
autora, tylko chciałam zapytać, czy to zadanie:
1) po pierwsze jest dobrze sformułowane? Wydaje mi się, że nie można przedłużyć półprostej OA
przez punkt O, bo to zaprzecza definicji półprostej.
2) gdyby założyć, że autor się pomylił i chciał napisać półprosta AO zamiast OA, to wydaje mi
się, że wtedy nadal nie mielibyśmy możliwości przedłużenia, co wynika z definicji kąta, że
zbudowany jest on z dwóch półprostych.
3) jeśli podany jest kąt BOC w stosunku 1:3 to również wydaje mi się, że przy podawaniu
stosunku kolejność powinna zostać zawsze zachowana, więc jedynie kąt BOX =α oraz kąt XOC = 3α,
co z kolei powinno wykluczyć istnienie dwóch przypadków.
Z góry bardzo dziękuję za informację, co Państwo sądzą na temat moich wątpliwości, bo być może
się mylę
4 mar 18:43
chichi:
Dwie półproste przedłużają się jeśli kąt między nimi wynosi 180o, wówczas się łączą i tworzą
prostą, wszystko jest jasne. Ty widocznie nie rozumiesz o co chodzi.
4 mar 19:37
Karolina: Ok, czy w takim razie dobrze rozumiem, że odcinki, półproste itd. możemy przedłużać w każdą
stronę, ale po prostu przedłużenie w naszym przykładzie za punktem O, nie będzie należało do
tej półprostej, a jedynie będzie jej przedłużeniem?
Jeśli napisałam niezrozumiałe, proszę napisać, a spróbuję się poprawić
4 mar 22:47
chichi:
Rozumiem, tak dobrze myślisz. Tak samo jak możemy przedłużyć bok trójkąta etc.
4 mar 23:59
Karolina: Dziękuję bardzo
5 mar 00:13
Karolina: Zastanawiam się jeszcze nad ostatnią kwestią: ,,Jeśli podany jest kąt BOC w stosunku 1:3 to
również wydaje mi się, że przy podawaniu stosunku kolejność powinna zostać zawsze zachowana,
więc jedynie kąt BOX =α oraz kąt XOC = 3α, co z kolei powinno wykluczyć istnienie dwóch
przypadków."
W czym tutaj źle myślę? Z góry bardzo dziękuję.
5 mar 01:26
Eta:

1/ 5α=225
o ⇒ α=45
o
α=45
o , 4α=180
o
<AOB=45
o , <BOC=180
o
=====================
2/ 4α+β=225
o
i α+β=180
o
− −−−−−−−−−−−−−
3α=45
o ⇒ α=15
o
<AOB=β=165
o , < BOC= 4α=60
o
===========================
5 mar 01:59
Karolina: Dziękuję ❤️
5 mar 14:47
Karolina: Jeśli chodzi o punkt 3) chodzi mi o to, że skoro w treści zadania jest napisane, że kąt BOC
jest podzielony w stosunku 1:3, to dlaczego przyjmujemy również że jest on podzielony w
stosunku 3:1, żeby istniał drugi przypadek? O stosunku 3:1 kąta BOC w treści zadania nie było
nic napisane.
Jeśli napisałam coś niezrozumiale, proszę napisać, postaram się poprawić

Z góry bardzo dziękuję😊
5 mar 21:01
Eta:

|AC|: |CB|=1:3 ⇔ |CB| : |AC|=3:1
5 mar 21:10
Karolina: A jak to się wiąże z kątem podanym w treści zadania? Rozumiem, że BOC w 1:3 oraz COB w 3:1 to
to samo, ale to nadal nie jest to co na rysunku, czyli BOX=3α, OXC=α lub BOX=β oraz OXC=3β.
5 mar 21:18
Karolina: Chyba że w kątach nie obowiązuje kolejność przy podawaniu stosunku? Chodzi mi o to, że np. dla
stosunku 4:5 róż do tulipanów będzie tylko i wyłącznie: 4x: róże, 5x: tulipany, nie ma
możliwości napisania na odwrót tzn. 5x: róże, 4x: tulipany, natomiast w kątach zostało to
podane również na odwrót.
5 mar 21:30
Eta:
W bukiecie złożonym z róż i tulipanów
stosunek
ilości róż do
ilości tulipanów jest równy 4:5
Bukiet składa się z 27 kwiatów
ile jest w tym bukiecie róż a ile jest tulipanów ?
Jaki jest stosunek
ilości tulipanów do
ilości róż ?
5 mar 21:49
Karolina: Właśnie. Tulipanów do róż będzie 5:4, a róż do tulipanów 4:5. Dlaczego więc nie powinno być
również napisane BOC w stosunku 1:3 lub BOC w stosunku 3:1 skoro oczekuje się od
rozwiązującego rozpatrzenia dwóch przypadków?
5 mar 21:52
Eta:
bo właśnie ... sama masz rozważyć te przypadki 1:3 lub 3:1
5 mar 21:57
Karolina: Czy to znaczy, że w kątach nie obowiązuje zasada kolejności podawania stosunku, skoro mogę ją
sobie sama zmieniać?
5 mar 22:00