Ekonomia
piki: Zad. 1
Funkcja popytu na pewne dobro wyraża się wzorem
q(p)=1800−3p .
a) Oblicz elastyczność cenową popytu dla ceny p
1=100 oraz p
2=300.
b) Podać interpretację otrzymanych wyników.
Zad. 2
Funkcje popytu i podaży pewnego dobra wyrażają się wzorami:
q(p)=400−4p oraz s(p)=160+2p .
Oblicz elastyczność popytu i podaży przy cenie równowagi.
Zad. 3
Funkcja popytu na pewne dobro wyraża się wzorem:
, gdzie p oznacza cenę.
Przy jakiej cenie popyt jest neutralny?
Zad. 4
Oblicz elastyczność dochodową popytu, gdy funkcja popytu wyraża się wzorem:
q(p)=ln(d
2+1) .
Jak zmieni się wielkość popytu jeżeli dochód d=10 wzrośnie o 10% ?