równanie trygonometryczne
kasia87765:
cos2(x + π8) − cos2(x − π8) = 12
Doszłam do
sin2x = 2, ale to chyba nie jest poprawne
2 mar 23:35
I'm back:
Pokaż obliczenia
3 mar 07:28
I'm back:
Bo mi tam wychodzi (ale robię to w pamięci) sin(2x) = − √2/2
3 mar 07:31
Kasia87765: (cosxcos π8 + sinxsin π8)2 − (cosxcos π8 − sinxsin π8)2 = 1/2 (źle
przepisałam polecenie)
(√24cosx + √24sinx)2 − (√24cosx − √24sinx)2 = 1/2
1/2 sinxcosx= 1/2
3 mar 09:43
chichi:
| | π | | π | | π | | π | |
L = [cos(x)cos( |
| ) + sin(x)sin( |
| )]2 − [cos(x)cos( |
| ) − sin(x)sin( |
| )]2 |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
| | π | | π | |
Teraz kładąc: a = cos(x)cos( |
| ) oraz b = sin(x)sin( |
| ), mamy że: |
| | 8 | | 8 | |
L = (a + b)
2 − (a − b)
2 = 4ab, zatem:
| | π | | π | | π | | π | |
L = 4sin( |
| )cos( |
| )sin(x)cos(x), ponadto 4sin( |
| )cos( |
| ) = √2, |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
wówczas wyjściowe równanie jest postaci:
| | 1 | | 2 | |
√2sin(x)cos(x) = |
| / * |
| ⇔ |
| | 2 | | √2 | |
| | π | | 3 | |
... x = |
| + kπ ∨ x = |
| π + kπ gdzie k ∊ ℤ  |
| | 8 | | 8 | |
3 mar 13:23
Mariusz:
Artur, gratulacje sporo tych obliczeń wykonałeś w pamięci
Ja teraz to już w pamięci nie dałbym rady
W czasach szkolnych to może
Kasia no to zamieniłaś te cosinusy miejscami
Ja wyszedłem od postaci sprzed rozwinięcia
| | π | | π | | 1 | |
cos(x− |
| )2−cos(x+ |
| )2= |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | |
wzór skróconego mnożenia na różnicę kwadratów
| | π | | π | | π | | π | | 1 | |
(cos(x− |
| )−cos(x+ |
| ))(cos(x− |
| )+cos(x+ |
| ))= |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | | 2 | |
wzory na różnicę i sumę cosinusów
| | π | | π | | 1 | |
−2sin(− |
| )sinx * 2cos(− |
| )cosx = |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | |
wzory redukcyjne bądź jak kto woli nieparzystość sinusa i parzystość cosinusa
| | π | | π | | 1 | |
(2sin( |
| )cos( |
| ))(2sinxcosx) = |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | |
dwa razy wzór na sinus podwojonego kąta
4 mar 21:30
wredulus_pospolitus:
Kasia −−− zrobiłaś tragiczne przekształcenia
@Mariusz −−− dokładnie w ten sposób robiłem w pamięci ... ale jak widzisz −−− źle zrobiłem, bo
'zgubiłem' minusa przy przekształceniach bo w pamięci źle przekształciłem pierwszy nawias,
gubiąc minusa w sinusie
4 mar 21:54
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | √2 | | √2 | |
@Kasia −−−− a skąd wiesz, że cos(pi/8) = |
| * |
| = |
| = sin(pi/8)  Na |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
jakiej podstawie tak uważasz
4 mar 21:55
wredulus_pospolitus:
a nie ... faktycznie miałem dobrze dla pierwotnej wersji

Uffff ... to nie jest tak źle jeszcze ze mną
4 mar 21:58
Mariusz:
Wredulus dobrze ci wyszło bo ja już rozwiązywałem równanie z 3 mar 2022 09:43
a ty rozwiązywałeś to równanie z 2 mar 2022 23:35
gdzie odjemna i odjemnik są przestawione
w porównaniu do tego późniejszego równania
4 mar 22:02
wredulus_pospolitus:
Właśnie później to zauważyłem ... dlatego przywróciła się wiara w moje 'kombinowanie głowowe'
4 mar 22:15