PRAWDOPODOBIEŃSTO
Julia: Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} losujemy jednocześnie dwie liczby. Oblicz
prawdopodobieństwo, że iloczyn wylosowanych liczb jest parzysty, jeśli ich suma jest parzysta.
PROSZĘ O POMOC
wredulus_pospolitus:
skoro suma jest parzysta to mamy jedną z dwóch możliwości:
1) wybrano dwie nieparzyste (i wtedy iloczyn jest nieparzysty)
takich możliwości mamy (przyjmuję że kolejność jest istotna): 5*4 = 20
2) wybrano dwie parzyste (i wtedy iloczyn jest parzystych)
takich możliwości mamy (zakładając kolejność): 4*3 = 12
| | 12 | |
stąd P(A) = |
| = ... |
| | 20+12 | |