Oblicz dla jakiej wartości x liczby: 3x-5, x²+3, 5x+5 są pierwszym drugim i trze
Michał 121: Oblicz dla jakiej wartości x liczby: 3x−5, x²+3, 5x+5 są pierwszym
drugim i trzecim wyrazem ciągu arytmetycznego (an) Wyznacz ten ciąg
2 mar 20:02
wredulus_pospolitus:
2*(x2+3) = 3x−5 + 5x+5 −−−> wyznacz 'x'
2 mar 20:03
Rajkosia: Oblicz dla jakiej wartości x liczby: 5x2−x+3, 2x, x−4 są pierwszym, drugim i trzecim wyrazem
ciągu arytmetycznego (an).
10 kwi 09:31
wredulus_pospolitus:
2*(2x) = (5x2−x+3) + (x−4)
10 kwi 10:22
Jolanta: W ciągu arytmetycznym
| | a1+a2 | |
a2= |
| . mnożymy przez 2 |
| | 2 | |
2a
1=a
2*a
2
Podstawiasz,liczysz
4x=5x
2−1
,5x
2−4x−1=0
Δ=b,
2−4ac=16+20=36
| | −b−√Δ | | 4−6 | | −1 | |
x1= |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 10 | | 5 | |
Jezeli podstawiasz to możesz wyznaczyć a
1 i r i wyznaczyc ciąg
10 kwi 12:27