Funkcje Trygonometryczne
Kakao: Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α, jeśli:
tg(90stopni−α)= 7/24
Nie znalazłam żadnego wzoru w tablicach maturalnych i nawet nie wiem od czego zacząć, bo
dopiero zaczęłam ten temat
1 mar 21:15
chichi:
| | cos(α) | | 7 | | 7 | |
tan(90o−α) = cot(α), czyli |
| = |
| ⇒ cos(α) = |
| sin(α), teraz |
| | sin(α) | | 24 | | 24 | |
wstaw do jedynki trygonometrycznej i po zadaniu. Mając cotangens, masz od razu tangens,
wystarczy odwrócić
1 mar 21:30
Klara:

β=90
o−α
to c
2=7
2+24
2 ⇒ c=25
tgα=24/7 , sinα= 24/25 , cosα=7/25
1 mar 21:34
Kakao: Czyli (7/24)2+cos2α=1?
Bo z tego wychodzi mi dość dziwny wynik, inny niż w odpowiedziach
1 mar 21:41
Kakao: Okej, już mam rozwiązanie, dziękuję bardzo!
1 mar 21:51