Ciągłość
pracapopłaca: Dla jakich parametrów a,b funkcja f jest ciągła na R
{ ax + b dla x < −2
f(x) = { |x2 +x| dla x ∊ [−2,2],
{ alog2x −bx dla x >2
po obliczeniu granic jednostronnych wyszedł mi taki układ:
{ alog2x −bx =2
{ ax +b = 2
dalej nie wychodzi mi nic po podstawieniach :\
1 mar 20:08
chichi:
Ile to f(2)?
1 mar 20:30
chichi:
I jak Ty w ogóle otrzymałeś taki układ? Jak liczyłeś te granice?
1 mar 20:33
chichi:
Jak tam pozostały Ci 'iksy'
1 mar 20:33
pracapopłaca: ...o matko, faktycznie. Zaraz poprawię
1 mar 20:46
chichi:
Powinieneś otrzymać układ:
{ −2a + b = 2
{ a − 2b = 6
A to już łatwo rozwiązać
1 mar 20:49
pracapopłaca: To po kilku znaczących poprawkach wychodzi
{ −2a + b = 2
{ a − 2b = 6
czyli
1 mar 21:03
pracapopłaca: O, to wyszło tak samo. Dziękuję za pomoc!
1 mar 21:03
chichi:
Na zdrowie
1 mar 21:05