Granica
adam_x: Oblicz następujące granice :
https://imgur.com/1Ja21VT
Nie bardzo rozumiem co oznacza ten znak przy drugim x w podpunkcie a i sgn w podpunkcie b
1 mar 18:46
chichi:
(a) funkcja podloga
(b) funkcja signum (znak)
Proszę sprawdzić w internecie
1 mar 19:04
adam_x: Dziękuję
Zaczynając od subiektywnie łatwiejszego podpunktu:
b) limx−−>0(x + 1) sgnx
limx−−>0−(x + 1) sgnx = 1 * (−1) = −1
limx−−>0+(x + 1) sgnx = 1 * 1 = 1
Granica lewostronna i prawostronna są różne, zatem funkcja nie posiada granicy w punkcie x0 =
0
1 mar 19:23
adam_x: a) skoro funkcja podłoga to największa liczba całkowita nie większa od x to:
limx−−>0 (x − |x|) = 0 * 0 = 0 ?
1 mar 19:30
chichi:
(a) źle, granice jednostronne są różne

(b) dobrze
2 mar 00:43
Mariusz:
a)
"skoro funkcja podłoga to największa liczba całkowita nie większa od x to"
No właśnie nie większa od x zatem ta liczba nie może być zerem
gdy liczysz granicę lewostronną (wtedy x dąży do zera po liczbach ujemnych)
i skąd pomysł że to jest iloczyn skoro masz odejmowanie
granica lewostronna 0 − (−1) = 1
granica prawostronna 0 − 0 = 0
2 mar 05:56
adam_x: Faktycznie, dzięki za pomoc
2 mar 11:06