Dowód
pracapopłaca: Udowodnij, że 11|26n+1 + 32n+2 dla n ∊ N ∪ {0}
1 mar 15:27
janek191:
1) n = 0 21 + 32 = 11
n = 1
27 + 34 = 128 + 81 = 209 = 11*19
2) 11 I ( 26n +1 + 32n+2) ⇒ 26n +1 = 11 s − 32n +2 , s ∊ ℕ0
3) 26(n+1) +1 + 32n +2 + 2 = 26*26n+1 + 9*32n + 2 =
= 64*( 11 s − 32n +2) + 9*32n +2 =11*64 s − 64*32n +2 + 9*32n +2 =
= 11*64 s − 55*32n +2 = 11*[ 64 s −5*32n +2] − liczba podzielna przez 11
więc
na mocy indukcji matematycznej mamy koniec dowodu.
1 mar 15:50
pracapopłaca: Dziękuję za odpowiedź, nie do końca rozumiem tylko tego przekształcenia:
26n +1 = 11 s − 32n +2, s ∊ ℕ0
1 mar 18:30
chichi:
Niech a,b ∊ ℤ. Jeśeli a | b, to istnieje c ∊ ℤ takie, że: ac = b − z tego skorzystano
1 mar 21:04
Adamm:
26 = 32 = −2 (mod 11)
26n+1+32n+2 = (−2)n (2+32) = 11 (−2)n = 0 mod 11
3 mar 20:09