Zadanie z twierdzenia cosinusów. Czy ktoś pomoże?
Malwina: W trójkącie ABC długości środkowej BK i boku BC są równe 27, a długość boku AB jest równa 29.
Oblicz pole trójkąta ABC.
1 mar 14:31
janek191:

Mamy
x
2 + y
2 = 27
2 = 729
(3 x)
2 + y
2 = 29
2 = 841
Odejmujemy stronami
8 x
2 = 112
x
2 = 14
x =
√14
========
y
2 = 729 − 14 = 715
y =
√715
===========
Pole Δ
P = 0,5*4x*y = 2 x*y = 2
√14*
√715 =2
√10 010
1 mar 16:34
janek191:
Tw. kosinusów
27
2 = 4x
2 + 27
2 − 4x*27*cos C
29
2 = 16x
2 + 27
2 − 8x*27*cos C
4 x
2 = 4x*27*cos C
x = 27*cos C
112 = 16 x
2 − 8 x*27*cos C
112 = 16*27
2*cos
2C − 8*27*27*cos
2 C
112 = 16*27
2 cos
2 C − 8*27
2 cos
2C
112 = 8*27
2 cos
2 C / : 8
14 = 27
2 cos
2 C
więc
x =
√14
I AC I = 4 x = 4
√14
itd.
1 mar 16:50