matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Hiperbola
o rany julek:
→
u
2
v
2
Na hiperboli
−
=1 dokonać translacji o i [−
√
2
;0] i obrotu przeciwnie
8
4
do ruchu wskazówek zegara o α=45
o
1 mar 14:03
Wiem:
Po prostu widzisz:
u
2
v
2
−
=1
8
4
u−
√
2
=X v−0=Y _____________________ X
2
+2
√
2
X−2Y
2
=6 X=xcosα+ysinα Y=ycosα−xsinα α=45
o
_______________________ x
2
−6xy+y
2
−4x−4y+12=0
1 mar 14:14