Dowód
pracapopłaca: Niech f : [a,+∞) → R będzie funkcją różniczkowalną, taką że lim x−−>+∞ f'(x) = A.
Pokazać, że lim x−−>+∞ (f(x + 1) − f(x)) = A
28 lut 22:29
wredulus_pospolitus:
1) zauważmy co oznacza zapis:
limx−>+∞ f'(x) = A
oznacza to, że funkcja f(x) posiada asymptotę ukośną (w x −> +∞) daną wzorem y = Ax + B
związku z tym limx−>+∞ (f(x+1) − f(x)) = A(x+1) + B − (Ax + B) = A
PS. asymptota pozioma jest szczególnym przypadkiem asymptoty ukośnej
28 lut 23:58
pracapopłaca: Super, dziękuję za wytłumaczenie
1 mar 11:56
wredulus_pospolitus:
w sumie to powinno być:
limx−>+∞ (f(x+1) − f(x)) = limx−>+∞ A(x+1) + B − (Ax + B) = limx−>+∞ A = A
1 mar 13:27