Dowód zbieżności ciągu
pracapopłaca: | | 2n | |
Udowodnij zbieżność ciągu xn = |
| , a następnie oblicz jego granicę. |
| | n! | |
Poproszę o wskazówki, jak dojść do rozwiązania
28 lut 20:46
wredulus_pospolitus:
| | xn+1 | |
zauważ, że |
| < 1 (dla n>2) |
| | xn | |
jest to także ciąg ograniczony (łatwo to wykazać
wniosek

28 lut 21:03
wredulus_pospolitus:
w sumie to dla n>1 zachodzi ta nierówność
28 lut 21:04
pracapopłaca: Zabieram się za myślenie, odpiszę gdy do czegoś dojdę
28 lut 21:05
pracapopłaca: Wypisałem kilka początkowych wyrazów dla ułatwienia obliczeń
x
1 = 2
x
2 = 1
x
3 =
43 ≈ 1,(3)
x
4 =
23 ≈ 0,(6)
x
5 =
415 ≈ 0,2(6)
| xn+1 | | | | 2n *2 | | n! | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| xn | | | | (n+1)*n! | | n+1 | |
28 lut 21:41
pracapopłaca: Ojoj źle przepisałem, sekundę
28 lut 21:42
pracapopłaca: | 2n * 2 | | n! | | 2 | |
| * |
| = |
| |
| (n+1) * n! | | 2n | | n+1 | |
28 lut 21:43
pracapopłaca: I teraz nie za bardzo wiem co zrobić dalej :\
28 lut 21:44
wredulus_pospolitus:
| | 4 | |
taka uwaga −−− x2 = |
| = 2  |
| | 2 | |
28 lut 21:45
pracapopłaca: O cholibka, rzeczywiście
28 lut 21:46
wredulus_pospolitus:
| | 2 | | 2 | |
No i dla n>1 mamy: |
| < |
| = 1  ciąg malejący (dla n>1) |
| | n+1 | | 1+1 | |
teraz wystarczy napisać, że x
n > 0 (ponieważ 2
n > 0 oraz n! > 0)
i na podstawie ODPOWIEDNIEGO tw. (ciąg monotoniczny i ograniczony jest zbieżny) mamy zbiezność
kooooniec
28 lut 21:46
pracapopłaca: Oki, dziękuje bardzo za pomoc
28 lut 21:49