matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Punkt przecięcia z Osią OX i OY
narusia:
Funkcja y=x
3
−3x
2
+4
28 lut 20:14
wredulus_pospolitus:
Z OY −−−> f(0) = ....
Z OX −−−> x
3
− 3x
2
+ 4 = 0 (jedno 'naturalne' miejsce zerowe powinniśmy widzieć od razu: x
0
= −1) dzielimy w(x) = x
3
− 3x
2
+ 4 przed dwumian q(x) = x+1 otrzymujemy wielomian kwadratowy −−− delta i te sprawy
28 lut 20:20