Optymalizacja
maturaek: Dany jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. Do przyprostokątnej AC
poprowadzono prostą równoległą przecinającą bok AB w punkcie D i bok BC w punkcie E. Długość
odcinka DE wynosi 2, a CE wynosi 3. Niech x oznacza długość przyprostokątnej AC. Dla jakiej
długości ich przeciwprostokątna ma najmniejszą długość?
Jak wyznaczyć tu funkcję?
28 lut 18:16
wredulus_pospolitus:

z tw. Pitagorasa: z
2 = x
2 + y
2
z tw. Talesa:
| y | | y+3 | | 2y+6 | |
| = |
| −−−> x = |
| |
| 2 | | x | | y | |
| | 2y+6 | | 4y2 + 24y + 36 | |
Z(x,y) = x2 + y2 = ( |
| )2 + y2 = |
| + y2 = |
| | y | | y2 | |
Z'(y) = .... i szukasz minimum lokalnego (pamiętaj, że y > 0)
28 lut 18:40