matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
algebra Boola
Jarek:
Hej,mam problem z minimalizacja tej funkcji za pomocą algebry Boola. Pomoże ktos
Bardzo prosze. y=(~b+c)*(~a*b+c+(a+~a*b)) [~ to negacja]
28 lut 16:41
kerajs:
y=(~b+c)*(~a*b+c+(a+~a*b)) =(~b+c)c+(~b+c)*(~a*b+(a+~a*b))=c+(~b+c)*(a+~a*b)=c+(~b)a
5 mar 08:04