Geometria analityczna
Michałek : W trójkącie o wierzchołkach ABC poprowadzono środkową AD i wysokość AE. Oblicz ich
długość, jeżeli A(7,2) B(2,7) C(−4,−5). AD mi wyszła √65.
Jak obliczyć wysokość DŁUGOŚĆ AE?
28 lut 15:26
ite:
Wysokość występuje we wzorze na pole.
Oblicz pole trójkąta np. ze wzoru Herona lub za pomocą wektorów i wstaw tę wartość do wzoru, w
którym występuje |AE|.
28 lut 15:41
janek191:

I AE I = d − odległość punktu A od prostej BC.
28 lut 15:44
mat:
BC: 2x−y+3=0 , A=(7,2)
...........
|AE|=d=3√5
28 lut 15:46