Krótkie zadanie z ciągu geometrycznego
xenia: Wszystkie wyrazy nieskończonego ciągu geometrycznego (an) określonego dla każdej liczby
naturalnej n≥1 są dodatnie
oraz a4 * a8 = 32
Wtedy:
a) a2 * a10 = 20
b) a8 * a16 = 64
c) a2*a10 = 32
d) a8*a16 =128
Pytanie brzmi, czy mój sposób i odpowiedź jest w porządku, bo nie znam poprawnej odpowiedzi.
a4 * a8 = 32 = > a2*q2 *a2*q6 = 32 = > a22 * q8 = 32
więc jedynym równaniem, które się pokrywa jest odpowiedź c) a2 * a2*q8 = 32?
27 lut 14:23
mat:
27 lut 14:35