geometria płaska
Zyta: W równoległoboku ABCD wysokość trójkąta ABC, opuszczona z wierzchołka B, dzieli przekątną AC na
odcinki o długościach |AE|=8 i |EC|=5. Wysokość równoległoboku poprowadzona z wierzchołka C na
prostą AB ma długość 5. Wyznacz |BE|.
27 lut 08:16
janek191:

I AF I =12 z tw. Pitagorasa
oraz
27 lut 13:29
Eta:

@
Janek
Pozwól , że poprawię ten Twój "dziwaczny" równoległobok
|AC|=13 z tw. Pitagorasa w ΔAFC : |AF|=
√132−52= 12
z podobieństwa trójkątów AFC i ABE z cechy (kkk)
27 lut 14:17