dowód
Michał: Udowodnij, że [x+k] = [x] + k, dla k: Całkowitego
26 lut 16:04
wredulus_pospolitus:
I w którym momencie dowodu napotykasz na problem?
Masz chociaż pomysł na to jak ten dowód przeprowadzić ?
26 lut 16:18
Michał: Własność jest dla mnie oczywista. Nie wiem jak pokazać to formalnie.
26 lut 17:22
Michał: 1) x = [x] + m1
2) x+k = [x+k] + m2
3) m1, m2 nal [0,1)
podstawiając 1) do 2):
[x] + m1 + k = [x+k] + m2
[x+k] = [x] + k + m1 − m2
1 opcja: m1 i m2 różne od 0
to m1 = m2 bo pozostałe elementy są całkowite
2 opcja: m1 = 0 to m2 = 0 bo lewa strona jest całkowita
3 opcja: m2 = 0 to m1 = 0 bo lewa strona jest całkowita.
Chyba tak będzie ok
26 lut 17:44