równanie.
Fifka: Wykaż że rozwiązanie x5−x3+x−2=0 należy do przedziału (6√3,2).
26 lut 13:13
Powrót z dalekiej podróży: dla x=1 x5−x%3+x−2<0
dla x=2 x5−x3+x−2>0
Więc rozwiązanie należy do przedzialu (1,2)
Metoda kolejnych przybliżeń
Teraz ja mam pytanie
Czy mółby ktoś pokazać gdzie natepuje w tym wielomianie x5−x3+x−2 zmiana znaków (najlepiej
podkreślając )
Do określenia ilości ro związan .Mam z tym troche kłopot Dziękuje
To nie jest moje zadanie ale taki pomysł mi przyszedł do głowy
26 lut 22:11
Mariusz:
Jak chcesz podejrzeć przybliżone rozwiązania
a twoim systemem jest Windows to zobacz programik
https://pastebin.com/7cLraBVP
Nie jest on jeszcze dopracowany bo można by było dać jeszcze
lepsze przesunięcie , przyśpieszyć zbieżność dla wielokrotnych pierwiastków,
zastosować deflację , dać inny warunek stopu
Mimo to jakiś wynik powinien zwrócić
26 lut 22:36
wredulus_pospolitus:
@powrót −−− kwestia kolejnych przybliżeń zbyt dobra nie będzie ponieważ rozwiązanie jest
'niebezpiecznie' blisko 6√3 ... więc dłuuuugo byśmy musieli przybliżać
26 lut 22:41
Powrót z dalekiej podróży: Dziękuje Mariusz
26 lut 22:42
Powrót z dalekiej podróży: Więc co proponujesz wredulusie?
26 lut 22:43
wredulus_pospolitus:
1) co do liczby rozwiązań, zauważmy że:
f(x) = x
5 − x
3 + x − 2
| | 3 | | 11 | |
f'(x) = 5x4 − 3x2 + 1 = 5(x2 − |
| )2 + |
| > 0 |
| | 10 | | 20 | |
funkcja f(x) jest rosnąca
f(1) < 0
f(2) > 0
czyli będziemy mieli jedno rozwiązanie
26 lut 22:55
Mariusz:
x
5−x
3+x−2=0
x
3+x
2−x−2
x
5−x
3+x−2 : x
2 − x + 1
−(x
5−x
4+x
3)
x
4−2x
3
−(x
4 −x
3+x
2)
−x
3−x
2
−(−x
3+x
2−x)
−2x
2+2x−2
−(−2x
2+2x−2)
0
(x
3+x
2−x−2)(x
2 − x + 1)=0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )3=x3+3 |
| x2+3 |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 27 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )3=x3+x2+ |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | | 4 | |
(x+ |
| )3− |
| (x+ |
| )=(x3+x2+ |
| x+ |
| )−( |
| x+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | | 3 | | 9 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | | 11 | |
(x+ |
| )3− |
| (x+ |
| )=x3+x2−x− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | | 43 | |
(x+ |
| )3− |
| (x+ |
| )− |
| =x3+x2−x−2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
y=u+v
y
3=u
3+3u
2v+3uv
2+v
3
y
3=u
3+v
3+3uv(u+v)
y
3=3uvy+(u
3+v
3)
| | 43 | | 1849 | | 64 | |
(t− |
| )2− |
| + |
| =0 |
| | 54 | | 2916 | | 729 | |
| | 43 | | 1849−256 | |
(t− |
| )2− |
| =0 |
| | 54 | | 2916 | |
| | 43−√1593 | | 43−√1593 | |
(t− |
| )((t− |
| ))=0 |
| | 54 | | 54 | |
| | 172−4√1593 | | 172+4√1593 | |
(t− |
| )((t− |
| ))=0 |
| | 216 | | 216 | |
| | 1 | |
y = |
| (3√172−4√1593+3√172+4√1593) |
| | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
x+ |
| = |
| (3√172−4√1593+3√172+4√1593) |
| | 3 | | 6 | |
| | 1 | |
x = |
| (−2+3√172−4√1593+3√172+4√1593) |
| | 6 | |
26 lut 23:06
chichi:
@
Mariusz to niczego jeszcze nie dowodzi. Ty wyznaczyłeś jakieś rozwiązania, a teraz spójrz
na tezę
26 lut 23:50
Mariusz:
No ale mając pierwiastek rzeczywisty łatwo pokazać że leży on w zadanym przedziale
a to że jest to jedyny pierwiastek rzeczywisty też można pokazać i to bez pochodnych
Poza tym spójrz na to co napisał Powrót z dalekiej podróży:
"Czy mółby ktoś pokazać gdzie natepuje w tym wielomianie x5−x3+x−2 zmiana znaków (najlepiej
podkreślając ) "
27 lut 00:04
chichi:
No to pokaż łatwo, że znajduje się on w żądanym przedziale
27 lut 00:11
Mariusz:
x
3+x
2−x−2=0
x
3=−x
2+x+2 | *x
3
x
6=−x
5+x
4+2x
3
−x
2+2x−1
−x
5+x
4+2x
3 : x
3+x
2−x−2
−(−x
5−x
4+x
3+2x
2)
2x
4+x
3−2x
2
−(2x
4+2x
3−2x
2−4x)
−x
3+4x
−(−x
3−x
2+x+2)
x
2+3x−2
x
6=(−x
2+2x−1)(x
3+x
2−x−2)+(x
2+3x−2)
| | 1 | | 1 | | 3 | | 17 | |
( |
| (3√172−4√1593+3√172+4√1593)− |
| + |
| )2− |
| |
| | 6 | | 3 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 17 | |
( |
| (3√172−4√1593+3√172+4√1593 + 7)})2− |
| |
| | 6 | | 4 | |
| 1 | |
| ((3√172−4√1593+3√172+4√1593)2+14(3√172−4√1593+3√172+4√1593) |
| 36 | |
| 1 | |
| (3√172−4√1593+3√172+4√1593)2+ |
| 36 | |
| 7 | |
| (3√172−4√1593+3√172+4√1593)+ |
| 18 | |
| 1 | |
| (3√172−4√1593+3√172+4√1593)2+ |
| 36 | |
| 7 | | 26 | |
| (3√172−4√1593+3√172+4√1593)− |
| |
| 18 | | 9 | |
| 1 | |
| (3√(172−4√1593)2+3√(172+4√1593)2) |
| 36 | |
| | 1 | | 7 | | 26 | |
+ |
| 3√1722−16*1593+ |
| (3√172−4√1593+3√172+4√1593)− |
| |
| | 18 | | 18 | | 9 | |
| 1 | |
| (3√(172−4√1593)2+3√(172+4√1593)2) |
| 36 | |
| | 7 | |
+ |
| (3√172−4√1593+3√172+4√1593)−2 = 0 |
| | 18 | |
| 1 | |
| (3√1722−16*1593+8*172√1593+32*1593 |
| 36 | |
+
3√(1722−16*1593−8*172√1593+32*1593)
| | 7 | |
+ |
| (3√172−4√1593+3√172+4√1593)−2 = 0 |
| | 18 | |
| 1 | |
| (3√6884+172√1593+3√6884−172√1593) |
| 18 | |
| | 7 | |
+ |
| (3√172−4√1593+3√172+4√1593)−2 = 0 |
| | 18 | |
I teraz pozostaje wymyślić jakieś pasujące nierówności
albo skorzystać z pisemnego sposobu obliczania pierwiastków
(Dla pierwiastka kwadratowego sposób można znaleźć w niektórych tablicach
np Tablice matematyczne wydawnictwa Adamantan pod redakcją Witolda Mizerskiego
a jeśli zrozumiesz jak działa wyciąganie pierwiastka kwadratowego to
samodzielnie wyprowadzisz sposób pisemny obliczania pierwiastka trzeciego stopnia)
Jeżeli chcemy skorzystać z pisemnego sposobu
to trzeba oszacować dokładność z jaką będziemy liczyli te pierwiastki
27 lut 02:41
27 lut 08:44
Powrót z dalekiej podróży:
Dzięki wszystkim za ciężką pracę
27 lut 09:15