Ciąg geometryczny równanie (+ rozkładanie wielomianów w trakcie)
mister masmix: Ciąg (an) jest nieskończonym ciągiem geometrycznym, którego wyrazy spełniają warunek.
a. Wyznacz ten ciąg.
b. Oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów tego ciągu.
Obliczyłem q, jest ok?
(q−1)(q+1)(q−
12)(q−2)=0
We wszystkich rozwiązaniach 1 i −1 jest pomijane, bo ludzie rozwiązują inaczej niż ja xd.
Wyszedłem od równania:
12(x
4−1)−30x(x
2−1)=0
Chyba git?
Eta:
Nie ma co wymyślać

jak q=1 to ciąg jest stały
wtedy a
5−a
1=0 sprzeczność z warunkami zadania
jak q= −1 to ciąg jest przemienny złożony z dwóch ciągów stałych
różniących się znakami ( to warunki zadania też nie są spełnione
zatem q≠±1 i a≠0
a(q
4−1)=30
aq(q
2−1)=20
dzieląc stronami otrzymamy
| | 1 | |
(q2+1)2=5q ⇒ q=2 v q= |
| |
| | 2 | |
| | 30 | |
to a= |
| ⇒ a=2 v .... a= −32 |
| | 22−1 | |
S
7= 2+4+8+16+32+64+128=........
lub
| | 1 | |
S7=−32−16−8−4−2−1− |
| = ....... |
| | 2 | |