Geometria, równoległobok
Werve: Długości boków równoległoboku są równe 6cm i 10cm. Oblicz wysokości równoległoboku poprowadzone
z wierzchołka kąta rozwartego wiedząc, że tworzą one kąt 60 stopni oraz wysokość DF znajduje
się na przedłużeniu boku CB.
26 lut 10:47
wredulus_pospolitus:

1) rysunek (dobry −−− u mnie to nie jest równoległobok, a jeśli nawet to proporcje nie są
zachowane)
2) zaznacz trójkąty prostokątne, istotne będą 4 trójkąty −−− i odpowiednie długości
3) zaznaczamy kąt α = 60
o i na jego podstawie zaznaczamy kąt β = 30
o
4) wskazujemy, że:
y = 2x ; b =
√3x
c = 2d ; z =
√3d
3) tworzymy układ równań:
x
2 + a
2 = 36
(2x+
√3d)
2 + (d+6)
2 = 100
a+
√3x +2d = 10
trochę mało przyjemnie to wygląda ... ale trzy równania, trzy niewiadome −−− można to wyznaczyć
26 lut 11:30
Eta:

Z trójkątów "ekierek" o kątach ostrych 30
o, 606o
h=3
√3 i w =5
√3
i po ptokach

taka uwaga :
Spodek F wysokości DF nie może leżeć na przedłużeniu BC
bo wtedy |CF|=5 więc krótsze od BC
26 lut 11:51
Eta:
lub tak
jeżeli h= 3√3 to w= 5√3
bo pole równoległoboku;
P=3√3*10=30√3 = w*6 ⇒ w=5√3
26 lut 12:06
wredulus_pospolitus:
Etuś −−− a czemu zakładasz że ∡BAD = 60o ? Na jakiej podstawie to czynisz ?
26 lut 13:42
Eta:

bo w ΔCFD |∡DCF|=60
o = |∡BAD|
26 lut 13:48
Eta:
bo w Δ CFD prostokątnym : |∡FDC|=30o to |∡DCF|=60o
26 lut 13:51
Eta:
Czy już jasne?
26 lut 13:54
wredulus_pospolitus:
jop ... pominąłem fakt, że tam (przy D) będzie kąt prosty po opuszczeniu wysokości na AB
26 lut 14:01