Geometria analityczna
Werve: Wykaż ANALITYCZNIE, że środki podstaw, punkt przecięcia przekątnych i wierzchołek trójkąta
powstały po przedłużeniu ramion trapezu ABCD są współliniowe.
26 lut 09:32
wredulus_pospolitus:

Wykażemy że środki podstaw trapezu i wierzchołek trójkąta powstały z przedłużenia ramion
trapezu są współliniowe.
1) Rysunek
2) zaznaczamy środek dolnej podstawy i wierzchołek − prowadzimy prostą
3) mamy wykazać, że
niebieska kropka jest środkiem górnej podstawy trapezu co czynimy
poprzez zastosowanie tw. Talesa
a | | a+b | | a | | a+b | | a | | a | |
| = |
| a także |
| = |
| −−−> stąd |
| = |
| −−−> y = x |
y | | z | | x | | z | | y | | x | |
26 lut 10:10
wredulus_pospolitus:

Wykażemy że środki ramion trapezu i przecięcie się przekątnych trapezu leżą na jednej prostej
1) Rysunek
2) zaznaczamy środek dolnej podstawy i punkt przecięcia się przekątnych − prowadzimy prostą
3) trójkąt AEO jest podobny do trójkąta CFO (podobieństwo kkk)
4) trójkąt BEO podobny do trójkąta DFO (podobieństwo kkk)
| z | | x | | z | | y | | x | | y | |
5) stąd |
| = |
| oraz |
| = |
| −−−> |
| = |
| −−−> x = y |
| n | | h | | n | | h | | h | | h | |
26 lut 10:16