Przesunięcie wykresów, parametry, f. bezwzględna
mister masmix: Przesunięto równolegle wykres funkcji y = a1/x o wektor u=[2,3]: otrzymano wykres funkcji
ax+1cx−2
a. oblicz wartości współczynników a1, a, c.
b. rozwiąż nierówność |3x−1x−2|≥1
Czy dobrze?
Wyszło mi: a1=7, a = 3, c = 1
25 lut 14:32
I'm back:
Dobrze
25 lut 14:34
mister masmix: a jak zrobić b?
25 lut 14:46
Jun Jiu Ling: Mozemy zapisac to tak
|x−2| dla x−2≠0 jest zawsze dodatnia więc
|3x−1|≥|x−2|
Teraz mozesz tak
albo |3x−1|−|x−2|≥0 i przedzialami
albo
|3x−1|≥|x−2|
do potegi drugiej bo wyrazy dodatnie (więc bez obawy)
masz wtedy
(3x−1)
2≥(x−2)
2
25 lut 14:55
janek191:
x ≠ 2
Rozwiąż
| 3 x − 1 | | 3 x − 1 | |
| ≥ 1 lub |
| ≤ − 1 |
| x − 2 | | x − 2 | |
25 lut 15:00
janek191:
| 3 x − 1 | | x −2 | | 3 x − 1 | | x −2 | |
| − |
| ≥ 0 lub |
| + |
| ≤ 0 |
| x − 2 | | x −2 | | x − 2 | | x−2 | |
| 2 x + 1 | | 4x −3 | |
| ≥ 0 lub |
| ≤ 0 |
| x − 2 | | x − 2 | |
(2 x +1)*(x − 2) ≥ 0 lub (4 x − 3)*(x − 2) ≤ 0
itd.
25 lut 15:05
Jun Jiu Ling: janek a mój sposób jest zły?
25 lut 15:11
mister masmix: Jun Jiu Ling dzięki

!
janek191 też dziękuję, ale pierwszy jest fajniejszy
25 lut 15:22
mister masmix: chociaż na początku chciałem tak samo, więc dobrze bym napisał w sumie
25 lut 15:22
mister masmix: 24
25 lut 15:42
mister masmix: sorki, niechący te 24
25 lut 15:42