Płaszczyzny
ZTM: Zad.1
A(1,−2−1) B(2,−1,0) C(−1,2,3)
Wyznacz współrzędne spodka wysokości HC
24 lut 23:20
ZTM: Zad. 2
Czy punkty
A(2,−3,−1) B(1,−2,0) C(−1,0,2) D(1,2,2)
Leżą na jednej płaszczyźnie?
Jeśli tak to wyznacz równanie tej płaszczyzny.
24 lut 23:22
Mila:
Czy punkty leżą na jednej płaszczyźnie?
Można np. tak:
1)
Napiszemy równanie prostej AB
AB→=[−1,1,1]
x=2−t
y=−3+t
z=−1+t, t∊R
2) Sprawdzam, czy C lub D leży na tej prostej.
−1=2−t ⇔t=3
0=−3+t, wtedy −3+3=0
2=−1+t oraz −1+3=2
⇔Punkt C leży na prostej AB
3) Sprawdzam punkt D
1=2−t ⇔t=1
2=−3+t, −3+1≠2
2=−1+t , −1+1≠2
D nie leży na prostej AB,
Punkty A,B,C,D leżą na jednej
4) Pisz równanie płaszczyzny:
ABD
25 lut 18:26
ZTM: Punkt C leży na tej prostej AB.
A punkt D nie leży na tej prostej AB.
I z tego wynika, że punkty A, B, C i D leżą na jednej prostej?
3 mar 14:21
Mila:

Nie dokończyłam komentarza. Wysiadł mi komputer i pisałam na laptopie, trochę inaczej tu
wszystko
wygląda. Przepraszam, bo widzę , że wprowadziłam Cię w błąd.
Punkty A,B,C leżą na prostej AB.
Punkty A,B,C,D nie są współliniowe. Patrz rysunek , oczywiście to szkic.
D∉prostej AB i dlatego możesz napisać równanie płaszczyzny ABD.
AD
→=[−1,5,3]
n
→=[−1,1,1] x [−1,5,3]
Dasz teraz radę?
3 mar 15:22
Mila:
6 mar 15:41
ZTM: wrócę tutaj
7 mar 02:04