Funkcja odwrotna z bijekcją
staq: Odwróć funkcję, dobierając uprzednio zakres zmienności x tak aby uzyskać bijekcję:
f(x)=2x2−4+1
y−1=2x2−4
log2(y−1)=x2−4
log2(y−1)+4=x2
log2(y−1)+log216=x2
log2(y+15)=x2
±√log2(y+15)=x
f−1(x)=±√log2(x+15) , x>−15
Jak to zrobić, żeby uzyskać bijekcję?
24 lut 17:08
buq:
log2(y−1)+log216=x2
log216(y−1)=x2
Przykładowy przedział: x≥0
24 lut 17:14
staq: moja pomyłka, zamiast pomnożyć logarytmy to dodałem. Dzięki
24 lut 17:17
staq: A dla x<0 mogłaby być funkcja
x=−√log2(16y−16), y>1
?
24 lut 17:30
buq:
Nawet dla x≤0.
Może także być mniejszy przedział, np: x≥2 (i odpowiednio y≥2)
Istotny błąd masz dla zmiennej y. Tam ma być y ≥ 1,0625 .
24 lut 17:38
staq: Okej, dzięki
24 lut 23:15