Teoria grafów, drzewa
Legolas bez strzał : Ile jest drzew na zbiorze wierzchołków {1,...,n}, n ≥ 5, w których d(1) = 3?
24 lut 14:30
buq:
Czym jest d(1)=3 ?
Może to odległość korzenia z etykietą 1 do najdalszego liścia (liści) ?
24 lut 16:21
Legolas bez strzał : To chyba oznacza że wierzchołek 1 jest stopnia 3
24 lut 16:49
buq:
Ok, czyli deg(V1)=3
Coś wiadomo więcej o tym drzewie? Np: że jest to drzewo ukorzenione, binarne, itd.
24 lut 16:54
buq:
Ups. Binarne być nie może, ze względu na stopień v1
24 lut 16:56
buq:
..., albo może jeśli v1 nie jest korzeniem.
24 lut 16:57
Adam: gdy pytamy się "ile jest drzew" czy mamy na myśli drzewa z dokładnością do izomorfizmu?
24 lut 21:21
Legolas bez strzał : Adam wydaje mi się, że tak.
24 lut 21:43
Legolas bez strzał : Na wykładzie nie miałam nawet takich rodzai drzew jak ukorzenione czy binarne, dlatego wydaje
mi się, że w tym zadaniu nie powinniśmy brać tego pod uwagę.. ale mogę się mylić
24 lut 21:46