Współrzędne Walcowe
NumberOne#1: Zad. 1
Wyznacz współrzędne walcowe punktu
P(−2
√3,−2,4)
Zad. 2
Wyznacz współrzędne kartezjańskie punktu o współrzędnych walcowych
Zad. 3
Oblicz objętość bryły opisanej nierównościami
x
2+y
2≥4
x
2+y
2≤8
oraz wysokości H=6
23 lut 19:48
buq:
1. (4, 4π/3, 4)
2. (−3√3, 3, −8)
3. 24π
23 lut 20:04
NumberOne#1: buq najważniejsza informacja
Jak to zrobiłeś? Proszę o rozwiązania
23 lut 20:29
buq:
Najważniejszych informacji nie podałeś:
Skąd mam wiedzieć jakie współrzędne walcowe stosujesz?
Skąd mam wiedzieć jaką konwencję zapisu punktu w tych współrzędnych stosujesz?
Przyznam się, że nic nie pisałem. Wyniki, nie wiem czy poprawne, podałem z głowy.
23 lut 20:45
NumberOne#1: Okej, zaraz podam
23 lut 23:58
buq:
Zaraz ?
24 lut 09:10
NumberOne#1:
(φ,r,h)
| ⎧ | x=rcos(φ) | |
| ⎨ | y=rsin(φ) |
|
| ⎩ | z=h | |
7 mar 02:13
buq:
O widzisz, a ja poprzednio przyjąłem że punkt ma współrzędne (r,φ,h)
1)
r=
√x2+y2=
√12+4=4
| | 7π | |
Skoro P jest z trzeciej ćwiartki (trzeciego oktantu) to φ= |
| |
| | 6 | |
2)
| | 5π | |
x=rcos(φ) = |
| cos (arctg 6) |
| | 6 | |
| | 5π | |
y=rsin(φ) = |
| sin (arctg 6) |
| | 6 | |
z=−8
| | 5π | | 5π | |
P1=( |
| cos (arctg 6) , |
| sin (arctg 6) , −8) |
| | 6 | | 6 | |
7 mar 10:22
NumberOne#1: Dziękuję
9 mar 22:20