całki
całki: | | (3x+1) | |
Rozwiąż całkę |
| dx |
| | (4x4+4x+1) | |
czy ktoś może pomóc?
23 lut 07:23
całki: oczywiście ∫ − > zapomniałem dać na początek
23 lut 07:35
f: Zamiast 4x nie powinno być może 4x2 ?
23 lut 09:30
f: 4x
4+4x
2+1=(2x
2+1)
2
| 3x+1 | | Ax+B | | Dx+E | |
| = |
| + |
| |
| 4x4+4x2+1 | | 2x2+1 | | (2x2+1)2 | |
23 lut 09:33
Mariusz:
f
ale ty już masz ułamek prosty więc rozkład jest zbędny
23 lut 10:01
fk: Racja Mariusz
można użyć podstawienia, dopiero teraz zauważyłem
23 lut 10:04
Mariusz:
Gdyby mianownik był dobrze przepisany to jego rozkład wyglądałby następująco
4x
4+4x+1
4x
4 − (−4x − 1)
(2x
2)
2 − (−4x − 1)
| | y | | y2 | |
(2x2+ |
| )2 − (2yx2 −4x + |
| − 1) |
| | 2 | | 4 | |
2y(y
2−4)−16=0
y
3−4y−8=0
y = u + v
(u+v)
3−4(u+v)−8=0
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3−4(u+v)−8=0
u
3+v
3 +3(u+v)uv −4(u+v)−8=0
| | 4 | |
u3+v3 − 8 +3(u+v)(uv− |
| ) = 0 |
| | 3 | |
u
3+v
3 − 8=0
u
3+v
3 − 8=0
u
3+v
3=8
u
3+v
3=8
| | 4√69 | | 4√69 | |
(t−4− |
| )(t−4+ |
| )=0 |
| | 9 | | 9 | |
| | 36+4√69 | | 36−4√69 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 9 | | 9 | |
| | 108+12√69 | | 108−12√69 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 27 | | 27 | |
| | 1 | |
y= |
| (3√108+12√69 + 3√108−12√69) = 0 |
| | 3 | |
| | y | | y2 | |
(2x2+ |
| )2 − (2yx2 −4x + |
| − 1) |
| | 2 | | 4 | |
| | y | | 4 | |
(2x2+ |
| )2 − (2y)(x − |
| )2 |
| | 2 | | 2*2y | |
| | y | | 2 | |
(2x2+ |
| )2 − (√2y)2(x − |
| )2 |
| | 2 | | 2y | |
| | y | | 2 | |
(2x2+ |
| )2 − (√2yx − |
| ) |
| | 2 | | √2y | |
| | y | | 2 | | y | | 2 | |
(2x2 − √2y x + |
| + |
| )(2x2 + √2y x + |
| − |
| ) |
| | 2 | | √2y | | 2 | | √2y | |
I tak by wyglądał rozkład mianownika
niestety y się ładnie nie uprości
23 lut 11:00
Mariusz:
y oczywiście nie jest równe zero
23 lut 11:09
chichi:
| | 3x + 1 | |
Jeżeli to jest: ∫ |
| dx, to sprawa jest prosta, trzeba poczekać na |
| | 4x4 + 4x2 + 1 | |
autora
23 lut 12:36
całki: kolega Mariusz ma rację
23 lut 12:56
chichi:
I kto Ci niby każe takie całki liczyć? Z jakiego zbioru pochodzi ów przykład?
23 lut 13:28
f: Co się w 4. linijce stało 23 luty 11:00, że tam się y nagle pojawił
23 lut 14:41
Mariusz:
Jeżeli całka była taka jak to wcześniej zaproponował f
To masz już całkę z ułamka prostego
i rozbijasz go na sumę dwóch całek z których jedną liczysz podstawieniem
a drugą ze wzoru redukcyjnego który stosunkowo łatwo wyprowadzić przez części
Jeżeli nie pomyliłeś się przy przepisywaniu to podałem ci
rozkład mianownika na czynniki kwadratowe
Okazuje się że jeden z czynników można będzie jeszcze rozłożyć
i rozkład na sumę ułamków prostych wyglądałby następująco
| A | | B | | Cx+D | | 3x+1 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| x−x1 | | x−x2 | | | | 1 | | 4 | | 2x2−√2y x + |
| (y+ |
| ) | | | 2 | | √2y | |
| | 4x4+4x+1 | |
| | 1 | | 4 | |
gdzie x1 oraz x2 są pierwiastkami równania 2x2+√2y+ |
| (y− |
| )=0 |
| | 2 | | √2y | |
| | 1 | |
a y = |
| (3√108+12√69+3√108−12√69) |
| | 3 | |
Niestety tutaj nie ma dobrego edytora więc nie pokażę jak by te pierwiastki wyglądały
Można tutaj liczyć symbolicznie i dopiero na koniec wstawić konkretne wartości
23 lut 14:42
Mariusz:
f:
Jak masz równanie
a
4x
4+a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0=0
to w pierwszym kroku dzielisz bądź mnożysz równanie przez a
4
no chyba że zauważysz że a
4 jest już kwadratem pewnej liczby (tak jak tutaj)
| | a3 | | a2 | | a1 | | a0 | |
x4+ |
| x3+ |
| x2+ |
| x+ |
| =0 |
| | a4 | | a4 | | a4 | | a4 | |
Teraz starasz się zapisać trójmian kwadratowy z lewej strony w postaci różnicy kwadratów
więc grupujesz wyrazy tak że w jednym nawiasie masz tylko wyrazy z x
4 oraz z x
3
a w drugim nawiasie masz pozostałe wyrazy
| | a3 | | a2 | | a1 | | a0 | |
(x4+ |
| x3)−(− |
| x2− |
| x− |
| )=0 |
| | a4 | | a4 | | a4 | | a4 | |
Teraz chcesz aby wyrażenie w lewym nawiasie było kwadratem zupełnym
więc dodajesz do obydwu nawiasów brakujący wyraz zgodnie z wzorem skróconego mnożenia
| | a3 | | a32 | |
(x4+2 |
| x3+ |
| x2)− |
| | 2a4 | | 4a42 | |
| | a32 | | a2 | | a1 | | a0 | |
( |
| x2− |
| x2− |
| x− |
| )=0 |
| | 4a42 | | a4 | | a4 | | a4 | |
| | a3 | | a32 | |
(x4+2 |
| x3+ |
| x2)− |
| | 2a4 | | 4a42 | |
| | a32−4a4a2 | | a1 | | a0 | |
( |
| x2− |
| x− |
| )=0 |
| | 4a42 | | a4 | | a4 | |
Teraz zauważasz że wyrażenie tym drugim nawiasie jest trójmianem kwadratowym
i będzie kwadratem zupełnym gdy jego wyróżnik będzie równy zero
No ale gdybyś od razu liczył wyróżnik to mogłoby się okazać że nie jest równy zero
Trzeba więc wprowadzić parametr aby uzależnić od niego wyróżnik tego trójmianu kwadratowego
Tylko uwaga parametr wprowadzasz tak aby wyrażenie w tym pierwszym nawiasie
nadal było kwadratem zupełnym − tutaj znowu korzystasz z wzorów skróconego mnożenia
| | a32−4a4a2 | | a1 | | a0 | |
( |
| x2− |
| x− |
| )=0 |
| | 4a42 | | a4 | | a4 | |
| | a32−4a4a2 | | a3 | | a1 | |
((y+ |
| )x2+( |
| − |
| )x |
| | 4a42 | | 2a4 | | a4 | |
I teraz chcesz aby wyróżnik trójmianu kwadratowego był równy zero
| | y2 | | a0 | | a32−4a4a2 | |
4( |
| − |
| )(y+ |
| ) |
| | 4 | | a4 | | 4a42 | |
23 lut 15:10
f: Dziękuje Mariusz za wkład w nauczanie
23 lut 19:41