prawdopodo
mk: Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w trzech rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry suma
kwadratów liczb uzyskanych oczek będzie podzielna przez 3.
IomegaI=6*6*6
A={1,4,9,16,25,36} − cyfry ze zbioru omega podniesione do kwadratu
Aby suma 3 liczb ze zbioru A była podzielna przez 3, to liczby muszą przy dzieleniu przez trzy
mieć resztę:
1: 0, 0, 0
2: 1,2,0
3: 1, 1, 1
4: 2, 2, 2
Liczy z resztą 0 należące do zbioru A: 9, 36
Liczby z resztą 1 −II− : 1, 4, 16, 25
Liczby z resztą 2 −II−: brak
Mamy więc do wyboru 2*2*2 z przypadku 1 i 4*4*4 z przypadku 3
IAI=2*2*2+4*4*4=72 P(A)=72/6*6*6=1/3
Wynik wyszedł m dobrze, ale nie jestem pewna co do zapisu. Czy oznaczenia zbiorów i tych
przypadków mam dobrze? Nie bardzo umiem tak ładnie oznaczać, a to chyba ma znaczenie, nawet
jeśli rozumowanie jest dobre?
22 lut 12:44
Pitbull puppies forever!: Kwadrat liczby naturalnej nigdy nie da reszty 2 z dzielenia przez 3 , i możesz sobie
zaoszczędzić pracy
22 lut 13:24
chichi:
W matematyce nie należy bać się używania słów, przekonasz się o tym zwłaszcza w matematyce
wyższej. Nawet jeżeli istnieje jakiś formalny jakkolwiek zapis tych słów, to myśląc nad nim
spędzasz więcej czasu niż nad samym rozwiązaniem błahego problemu, to mija się z celem. Na
maturze należy pisać tak, aby być zrozumiałym (od maturzystów nie wymaga się jakichś strasznie
formalnych zapisów)., czyli aby ktoś kto będzie to sprawdzał, wiedział skąd to wyczarowałaś.
Możesz wypisać te kwadraty liczb wyrzuconych oczek i stworzyć z nich standardową tabelkę, w
wierszu kwadraty liczby oczek wyrzuconych w pierwszym rzucie, a w kolumnie w drugim rzucie. W
okienka wpisujesz sumy i "kółeczkiem" zaznaczasz interesujące Cię wyniki, na koniec liczysz i
myślę, że nikt się nie przyczepi
22 lut 13:27
chichi:
Ehh.. przeczytałem w 2 rzutach... Więc druga część wpisu do kosza
22 lut 13:29
chichi:
W takim razie formalnie można stworzyć np. zbiór wszystkich możliwych zdarzeń elementarnych, a
później z niego stworzyć podzbiór interesujących nas zdarzeń
22 lut 13:31
Mila:
Trzy rzuty kostką sześcienną.
|Ω|=63
Kwadrat liczby naturalnej daje z dzielenia przez 3 resztę 0 lub 1.
X={1,2,4,5} − kwadraty tych liczb dają resztę 1 przy dzieleniu przez 3.
Y={3,6} − reszta 0
A −suma kwadratów liczb uzyskanych oczek będzie podzielna przez 3.
|A|=43+23=72
22 lut 17:48