Rozwiąż układ równań
niematematyk: Rozwiąż układ równań:
Elegancko robię założenia że n∊N
+, k∊N, n≥k+1, wstawiam do wzorów i dochodzę do momentu gdzie:
(n−1)!*n/k!(n−k−1)!*(k+1) = 5n/2
(n−1)!/k!(n−k−1)!*=10
wstawiam to drugie do pierwszego i nie wiem co dalej
jakieś pomysły?
21 lut 21:13
21 lut 21:47
wredulus_pospolitus:
stosujemy wzór:
stąd:
więc mamy:
| 5n−20 | | (n−1)! | |
| = |
| |
| 2 | | (k+1)*k!*(n−k−2)! | |
| | (n−1)! | |
10 = |
| |
| | (n−k−1)*k!*(n−k−2)! | |
więc:
| 5n−20 | | 10(n−k−1) | |
| = |
| −−−> 5nk − 20k + 5n − 20 = 20n − 20k − 20 −−−> 5nk = 15n −−> |
| 2 | | k+1 | |
k=3 −−−> n = 6
21 lut 22:00
wredulus_pospolitus:
albo jak chciałeś:
| n*(n−1)! | | | (k+1)*k!*(n−k−1)! | |
| | 5n | |
= |
| |
| | 2 | |
czyli:
| n | | 5n | |
| *10 = |
| −−− > 20n = 5nk + 5n −−−> k = 3 |
| k+1 | | 2 | |
w sumie chyba mniej zachodu nawet
21 lut 22:04
wredulus_pospolitus:
oczywiście tam nie mają być dwumiany newtona tylko ułamki (odruchowo pisałem N zamiast U)
21 lut 22:04
niematematyk: Rozumiem rozwiązania, dziękuję za pomoc
22 lut 16:43
buq:
więc n=11 lub n=6
Prawa strona pierwszego równania wymusza parzystość n ( n=6 ) a wtedy k=3 lub k=2.
Pozostaje sprawdzenie
23 lut 19:53