Rozwiąż
KP: Mam problem z rozwiązaniem takiego przykładu:
√x+6+2 √x+5 + √x−1− √x+5 = 4, ponieważ zapis może być mało czytelny więc zapiszę to
również jako:
sqrt{x+6+2 sqrt{x+5}} + sqrt{x−1− sqrt{x+5}} = 4.
Dziedzina to x>= −5.
Na początek ,,zwijam" wyrażenia pod pierwiastkami. Pierwszy jako: √(1+√x+5)2 (inny zapis:
sqrt{(1+sqrt{x+5})(2)}.
Niestety na drugi pierwiastek nie mam pomysłu.
21 lut 09:26
Ambroży z fabryki noży: rób analizą starozytnych , na koniec odrzuć pierwiastki obce
21 lut 09:40
I'm back:
do dziedziny zapomniało się o tym:
x−1 ≥ √x+5 − − − > x2 +x − 6 ≥ 0 − − > (x+3)(x−2) ≥ 0
Co dodatkowo ograniczy dziedzinę.
21 lut 10:54
I'm back:
Oczywiście źle podnosiłem do kwadratu: x2 − 3x − 6 ≥ 0 − − >....
21 lut 11:02
Imperialny Coroner:
Bym robił tez analizą starożytnych gdyz to jest równanie
21 lut 11:14
Mila:
1) x+6+2
√x+5=(x+5)+2
√x+5+1=(
√x+5+1)
2
2)
√x+5+1+
√x−1+√x+5=4
√x+5+
√x−1+√x+5=3
√x+5=t, t≥0 dla x≥−5
t+
√t2+t−6=3
t≥2
3)
√t2+t−6=3−t /
2
t≤3
t
2+t−6=9−6t+t
2
7t=15
======
21 lut 18:41
I'm back:
Milus − x = 4
21 lut 19:04
Vivienna: Na ile sposobów można rozmieścić 100 nierozróżnialnych kul w czterech ponumerowanych urnach?
Jak będzie brzmiała odpowiedź, jeśli kule uprzednio ponumerujemy.
Proszę o pomoc w powyższym zadaniu

nie wiedziałam jak stworzyć nowe forum więc napisałam
tutaj.
22 lut 14:52
janek191:
100 ponumerowanych kul można rozmieścić w 4 ponumerowanych urnach na
4100 sposobów.
22 lut 14:57
Vivienna: A co jeśli kule nie są ponumerowane?
22 lut 15:03
Mila:
Kule jednakowe, urny ponumerowane.
kombinacje z powtórzeniami.
22 lut 16:14
Vivienna: Dziękuję bardzo za pomoc
22 lut 16:26
Vivienna: Mam jeszcze podobne zadanie

Nie za bardzo wiem jak uwzględnić w zadaniu to, że w jednym
pudełku musi być co najmniej 8 przedmiotów. Jakby tego nie było to by było oki... Proszę o
pomoc

Na ile sposobów można rozmieścić 14 nierozróżnialnych w 3 pudełkach, tak aby w jednym z pudełek
znalazło się co najmniej osiem przedmiotów ? Jak zmieni się odpowiedź jeśli przedmioty uznamy
za rozróżnialne?
22 lut 16:41
Mila:
ad 16:41
Pudełka różne, czy jednakowe?
22 lut 17:57
Vivienna: Załóżmy że różne
22 lut 19:28
Mila:
1) Przedmioty jednakowe, pudełka różne
14−8=6
22 lut 21:14
Vivienna: Czy mogę prosić o wytłumaczenie czemu właśnie tak, a nie inaczej?
22 lut 21:22
wredulus_pospolitus:
wyjaśnienie:
krok 1: wybieramy pudełko w którym będzie minimum 8 kulek i wkładamy tam ów 8 kulek −−−>
krok 2: pozostałe 6 kulek wrzucamy do trzech pudełek na ten sam sposób co wcześniej (dokładnie
ten sam wzór)
22 lut 21:41
Vivienna: Wszystkim którzy wspomogli bardzo dziękuję
22 lut 21:46