Równanie różniczkowe
feldt: Rozwiąż równanie różniczkowe jednorodne
2xydx+xydy=y2dx+2x2dy−2x√xydy
Doszedłem do postaci
2xy−y2=y'(2x2−2x√xy−xy)
Jak dalej
21 lut 00:14
kerajs:
1) dzielisz równanie przez x2
2) wprowadzasz podstawienie t=y/x i y'=t'x+t
21 lut 08:12
Mariusz:
Tylko że ja akurat bym wybrał inną literkę
a t zarezerwowałbym dla zmiennej niezależnej
21 lut 11:05
feldt: ok, spróbuję
21 lut 13:26
feldt: Wyszło
u*x=y |'
u'x+u=y'
2xy−y
2=y'(2x
2−2x
√xy−xy)
2u−u
2=(u'x+u)(2−2
√u−u) | : 2−2
√u−u
Wyszło
dzięki
21 lut 14:09