Równanie trygonometryczne.
idk: Mógłby mi ktoś pomóc zrozumieć, dlaczego x = 7π3 jest rozwiązaniem tego równania?
√3sinx + 3sinx2 = 0, gdzie x ∈ (0, 2π)
20 lut 22:12
wredulus_pospolitus:
2
√3sin(x/2)cos(x/2) + 3sin(x/2) = 0
sin(x/2)[ 2
√3cos(x/2) + 3] = 0
−−−> sin(x/2) = 0 −−−> x/2 = .... −−−> x = ....
| | √3 | |
−−−> cos(x/2) = − |
| −−−> x/2 = .... −−−> x = .... |
| | 2 | |
20 lut 22:18
idk: cos(x/2) = − √32 wychodzi, że x = 5π3 + 4kπ lub x = 7π3 + 4kπ
nie wiem dlaczego to drugie należy do dziedziny x ∈ (0, 2π)
20 lut 22:26
chichi:
Nie należy xd
20 lut 22:32
idk: według odpowiedzi należy
20 lut 22:34
chichi:
A co odpowiedzi Bóg pisał? Co to w ogóle za bzdurny argument
20 lut 22:39
idk: ocena w dół poszła to wolę mieć pewność, że mam rację
20 lut 22:42
Kacper:
| | 7 | |
Przecież |
| π jest większe od 2π  |
| | 3 | |
21 lut 07:29