Oblicz wartość wyrażenia.
frog: Witam,
Mam problem z wyrażeniem:
cos35o * cos40o + cos130o * sin395o
Należy je obliczyć bez używania tablic i kalkulatora. Wychodzi mi cos5o i nie mam pojęcia co z
tym zrobić.
Byłabym wdzięczna za pomoc.
20 lut 22:07
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
395o = 360o + 35o
130o = 90 + 40o
skorzystaj z tego a następnie z odpowiedniego wzoru na cosinusa różnicy kąta
20 lut 22:12
idk: Dokładnie tak zrobiłam i wychodzi cos5o.
20 lut 22:14
wredulus_pospolitus:
I powinno wyjść raczej cos(35o+40o) = cos75o = cos(30o + 45o) = ... i masz wartość bez
tablic
20 lut 22:15
wredulus_pospolitus:
.... = cos35 * cos40 + (−sin(40))*sin35 = cos(35+40)
20 lut 22:15
idk: dlaczego cos130o = −sin40o, a nie cos130o = sin40o?
20 lut 22:28
wredulus_pospolitus:
cos130 < 0 prawda
20 lut 22:40
idk: 
dziękuję
20 lut 22:41
wredulus_pospolitus:
no to rozumiem, że już wszystko jasne
20 lut 22:44
21 lut 14:47