proszę o rozwiązanie
anna: w trójkącie ABC punkty D i E są środkami boków AC i BC a punkt F środkiem odcinka DC
Wiedząc że ∡EDC = 450 ∡ FED = 300 oraz I FE I = 8 oblicz pole czworokąta ABEF
odp P = 56(1 + √3)
20 lut 17:46
chichi:
Wytłumacz nam proszę, jak to możliwe, że jedyne zadania, które wrzucasz przez dlugi okres to
planimetria. Zadania te są zazwyczaj banalne, a Ty i tak niczego się nie uczysz z naszych
rozwiązań. Jaki jest zatem sens aby ktokolwiek je robił?
20 lut 17:55
Eta:

w −− pole
2w=P
ΔDEC ΔABC∼ΔDEC w skali k=2
to P
ABEF= 7w
Z tw. sinusów w ΔDEF oblicz b .... (b=4
√2
i z tw. cosinusów wΔDEF oblicz c, c>8
otrzymasz c=4+4
√3
| | 1 | |
w= |
| *b*c*sin45o = ......... = 2c |
| | 2 | |
P
ABEF= 14 c= ......= 56(
√3+1)
========================
@
anna .... analizuj i ucz się

Powodzenia
20 lut 18:33
anna: dziękuję bardzo
20 lut 19:01
Eta:

Można jeszcze tak:
W ΔDEF skorzystać z dwóch trójkątów "ekierkowych"
i mamy P
DEF=w=8(
√3+1)
to P
ABEF=7w=56(
√3+1)
==================
21 lut 14:27