matematykaszkolna.pl
Sprowadzenie równania drugiego rzędu do równania Riccatiego Mariusz: Mamy równanie postaci y''+py'+qy=0 i chcemy sprowadzić je do równania Riccatiego y''+py'+qy=0 y'' = −py' −qy|:y
y'' y' 

= −p

−q
y y 
y'' (y')2 y' y' 

= −(

)2 −p

−q
y y2 y y 
y''*y − y'*y' y' y' 

= −(

)2 −p

−q
y2 y y 
 y' y' y' 
(

)' = −(

)2 −p

−q
 y y y 
 y' 1 
Niech

=

y z 
 z' 1 1 

= −(

)2 − p

−q
 z2 z z 
 z' 1 1 

= −

− p

−q |*(−z2)
 z2 z2 z 
z' = qz2 + pz + 1
 y 
y' =

z 
Jeżeli chcecie przećwiczyć to sprowadzanie to mam dla was dwa równania a) (1−x2)y''−8xy' − 12y = 0 b)
 x 3 2 
y'' +(

)y'+

y = 0
 x2+1 x2+1 x2+1 
20 lut 17:27
buq: I co to da jeśli nie zgadniemy jednego z rozwiązań równania Riccatiego ? #STOP.WAR
24 lut 09:09
Mariusz: Jeżeli nie zgadniemy to nic nie da ale czasami łatwiej jest zgadnąć rozwiązanie równania Riccatiego niż oryginalnego równania drugiego rzędu W tych dwóch równaniach które podałem akurat łatwiej zgadnąć całkę szczególną Riccatiego niż równania liniowego drugiego rzędu
24 lut 10:18
buq: Łatwiej, trudniej − to względne. I tak trzeba zgadywać, co niestety zwykle nie daje efektu. Dla części studentów sam pomysł: ''spróbuj odgadnąć rozwiązanie'' jest absurdalny. Dla mnie to tylko przekształcenie obniżające stopień równania kosztem pojawienia się w nim niejednorodności. #STOP.WAR
24 lut 13:05
chichi: Przecież sam Mariusz na forum zawsze był przeciwnikiem odgadywania czegokolwiek...
24 lut 13:10
Mariusz: chichi jak nie ma innych lepszych metod to trzeba też sprawdzić i to czy po sprowadzeniu do Riccatiego będzie łatwiej zgadnąć rozwiązanie szczególne Wiem że oprócz redukcji do równania Riccatiego jest jeszcze zamiana zmiennej niezależnej, wstawienie do równania szeregu potęgowego , czy wyzerowanie współczynnika przy y'(x) ale w przypadku zamiany zmiennej niezależnej może być dość trudno zgadnąć jakiej zamiany zmiennych dokonać a w przypadku szeregu potęgowego możemy dostać takie równanie rekurencyjne w którym trudno odgadnąć wzór ogólny szeregu chichi a dla podanych równań jaką zaproponowałbyś postać całki szczególnej Riccatiego
24 lut 13:44
buq: ''Przecież sam Mariusz na forum zawsze był przeciwnikiem odgadywania czegokolwiek...'' Wcale nie. Mariusz był i jest przeciwnikiem kilku konkretnych metod w których nie ma nic z zgadywania. Nazywa je ''amerykańskimi sposobami''.
24 lut 16:27
Adam: Dokładnie... i nazywa je zgadywaniem chociaż nim nie są.
24 lut 21:19