Sprowadzenie równania drugiego rzędu do równania Riccatiego
Mariusz:
Mamy równanie postaci
y''+py'+qy=0
i chcemy sprowadzić je do równania Riccatiego
y''+py'+qy=0
y'' = −py' −qy|:y
| y'' | | (y')2 | | y' | | y' | |
| − |
| = −( |
| )2 −p |
| −q |
| y | | y2 | | y | | y | |
| y''*y − y'*y' | | y' | | y' | |
| = −( |
| )2 −p |
| −q |
| y2 | | y | | y | |
| | y' | | y' | | y' | |
( |
| )' = −( |
| )2 −p |
| −q |
| | y | | y | | y | |
| | z' | | 1 | | 1 | |
− |
| = −( |
| )2 − p |
| −q |
| | z2 | | z | | z | |
| | z' | | 1 | | 1 | |
− |
| = − |
| − p |
| −q |*(−z2) |
| | z2 | | z2 | | z | |
z' = qz
2 + pz + 1
Jeżeli chcecie przećwiczyć to sprowadzanie to mam dla was dwa równania
a)
(1−x
2)y''−8xy' − 12y = 0
b)
| | x | | 3 | | 2 | |
y'' +( |
| − |
| )y'+ |
| y = 0 |
| | x2+1 | | √x2+1 | | x2+1 | |
20 lut 17:27
buq:
I co to da jeśli nie zgadniemy jednego z rozwiązań równania Riccatiego ?
#STOP.WAR
24 lut 09:09
Mariusz:
Jeżeli nie zgadniemy to nic nie da
ale czasami łatwiej jest zgadnąć rozwiązanie równania Riccatiego niż
oryginalnego równania drugiego rzędu
W tych dwóch równaniach które podałem akurat łatwiej zgadnąć całkę szczególną Riccatiego
niż równania liniowego drugiego rzędu
24 lut 10:18
buq:
Łatwiej, trudniej − to względne. I tak trzeba zgadywać, co niestety zwykle nie daje efektu. Dla
części studentów sam pomysł: ''spróbuj odgadnąć rozwiązanie'' jest absurdalny.
Dla mnie to tylko przekształcenie obniżające stopień równania kosztem pojawienia się w nim
niejednorodności.
#STOP.WAR
24 lut 13:05
chichi:
Przecież sam Mariusz na forum zawsze był przeciwnikiem odgadywania czegokolwiek...
24 lut 13:10
Mariusz:
chichi jak nie ma innych lepszych metod to trzeba też sprawdzić
i to czy po sprowadzeniu do Riccatiego będzie łatwiej zgadnąć rozwiązanie szczególne
Wiem że oprócz redukcji do równania Riccatiego
jest jeszcze zamiana zmiennej niezależnej,
wstawienie do równania szeregu potęgowego , czy wyzerowanie współczynnika
przy y'(x)
ale w przypadku zamiany zmiennej niezależnej może być dość trudno zgadnąć
jakiej zamiany zmiennych dokonać a w przypadku szeregu potęgowego możemy dostać
takie równanie rekurencyjne w którym trudno odgadnąć wzór ogólny szeregu
chichi a dla podanych równań jaką zaproponowałbyś postać całki szczególnej Riccatiego
24 lut 13:44
buq:
''Przecież sam Mariusz na forum zawsze był przeciwnikiem odgadywania czegokolwiek...''
Wcale nie. Mariusz był i jest przeciwnikiem kilku konkretnych metod w których nie ma nic z
zgadywania. Nazywa je ''amerykańskimi sposobami''.
24 lut 16:27
Adam: Dokładnie... i nazywa je zgadywaniem chociaż nim nie są.
24 lut 21:19