Calka nieoznaczona
2,j: Oblicz całkę
∫xe−sin(x)dx
20 lut 04:21
Leszek: tej całki nie da się obliczyć metodami elementarnymi , rozwiń funkcje podcałkową
w szereg potęgowy i dopiero całkuj . Powodzenia !
20 lut 16:13
2,j: No to dupa
Otrzymałem to przy rozwiązywaniu równania różniczkowego
Nie wiem jak to w szereg potęgowy rozwinąć
20 lut 20:29
kerajs:
W szereg Maclaurina próbowałbym rozwinąć tylko e−sin x . Tak na oko, są szanse na
okresowość wartości pochodnych w zerze, więc i zgrabniejszy zapis sumy.
21 lut 08:19
Mariusz:
Okresowość wartości pochodnych w zerze ?
Tu z pochodnej złożenia szybko nam się zrobi pochodna iloczynu
i nie będzie aż tak łatwo
Istnieje wzór na n. pochodną iloczynu ale aby z niego skorzystać
trzeba umieć obliczyć n. pochodną czynników
Mizerski w swoich tablicach twierdzi że "wzór ogólny jest bardzo skomplikowany "
i podał tylko kilka pierwszych wyrazów
(a i to aby dostać tę funkcję trzeba by było skorzystać z nieparzystości sinusa)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Podaj to równanie różniczkowe to sprawdzimy czy jakiegoś błędu nie popełniłeś
Jest jeszcze taka możliwość aby sobie zdefiniować funkcję pierwotną
np za pomocą całki oznaczonej
21 lut 10:57
2,j: Ok, podam
21 lut 12:25
2,j: Rozwiąż równanie różniczkowe
y'=y*cos(x)+x
y'−y*cos(x)=x
Równanie różniczkowe Jednorodne
y'−y*cos(x)=0
ln|y|=sin(x)+C, C∊R
y=C
1e
sin(x) , C
1∊R
Uzmiennienie stałej C
y=C
1(x)e
sin(x) |'
y'=C'
1(x)e
sin(x)+cos(x)C
1(x)e
sin(x)
Wstawiam do równania różniczkowego
y'−y*cos(x)=x
C'
1(x)e
sin(x)+cos(x)C
1(x)e
sin(x)−cos(x)C
1e
sin(x)=x
C'
1(x)e
sin(x)=x |*e
−sin(x)
C'
1(x)=xe
−sin(x) | ∫
C
1(x)=∫xe
−sin(x)dx
21 lut 13:23
Mariusz:
Wygląda dobrze
a gdyby od razu do tego równania wstawić szereg ?
y = ∑
n=0∞a
nx
n
y' = ∑
n=0∞(n+1)a
n+1x
n
| | x2n | |
∑n=0∞(n+1)an+1xn= ( ∑n=0∞anxn)(∑n=0∞(−1)n |
| )+x |
| | (2n)! | |
Tutaj mamy splot dwóch ciągów
21 lut 14:34