prawdopodo
mk: Spośród liczb 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 wybieramy w sposób losowy jedną liczbę, zwracamy ją i
losujemy poraz drugi. Oblicz prawdopodobieństwo tego że:
a)wartość bezwzględna różnicy wylosowanych liczb jest większa od 1
Totalnie nie wiem jak wyliczyć liczbę zdarzeń elementarnych IAI
pomoże ktoś?
19 lut 12:40
janek191:
I Ω I = 9*9 = 81
19 lut 12:46
janek191:
Trzeba odrzucić zdarzenia elementarne:
(1,1),( 1,2),(2,1),(2,3),(3,2),(3,3),(3,4),(4,3),(4,5),(5,4),(5,6),(6,5),
(6,7),(7,6),(7,8),(8,7),
( 8,9), (9,8), ( 2,2),(3,3),(4,4),(5,5),(6,6), (7,7),(8,8), (9,9)
19 lut 12:54
janek191:
( 3,3) napisałem 2 razy
19 lut 12:57
I'm back:
(a) z przeciwnego
19 lut 13:15
I'm back:
Wyznaczenie |A| wprost:
1) wybieramy liczbę od 2 do 8 (7 sposobów), następnie wybrać można dowolna z sześciu liczb stąd
7*6
2) wybieramy liczbę 1 lub 9 (2 sposoby), następnie wybrać można dowolna z siedmiu liczb stąd
2*7
|A| = 7*6 + 2*7 = 7*8
19 lut 13:17
mk: dzięki, nie pomyslałałam o A'
19 lut 13:52