matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Proszę o rozwiązanie krok po kroku
kot:
W okrąg o promieniu R wpisano czworokąt ABCD, którego przekątna AC ma długość d, kąt DCB jest dwa razy większy od kąta ABC i przekątne przecinają się pod kątem o mierze
π
2
− |∠ABC|. Oblicz pole tego czworokąta.
19 lut 00:15
Eta:
1
1
π
P
ABCD
−
*d*e*sinβ =
decosα , bo sinβ=sin(
−α)=cosα
2
2
2
z tw. sinusów w ΔABC i w ΔBCD
d
sinα=
f=2R*sin(2α)= 2R*2sinα*cosα = 2dcosα
2R
d
2
cos
2
α= 1−
4R
2
to P=d
2
cos
2
α =.................. dokończ
19 lut 19:42
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick