Równanie okręgu
myway: Dany jest okrąg o równaniu x2+y2+6x−4y=0 oraz prosta k: 2x+3y−3=0.,
Napisz równanie stycznej do okręgu i
a) równoległej do prostej k
b) prostopadlejdo prostej k
19 lut 00:09
6latek: Przy tym równaniu okregu r2=−13 wiec coś nie tak
19 lut 09:55
janek191:
( x + 3)2 − 9 + ( y − 2)2 − 4 = 0
( x + 3)2 + ( y − 2)2 = 13
19 lut 13:34
janek191:

2 x + 3 y + k = 0 − prosta równoległa
Mamy
| I −3*2 + 2*3 + k I | |
| = √13 |
| √13 | |
I k I = 13
k = − 13 lub k = 13
Odp. 2 x +3 y − 13 = 0 lub 2 x + 3 y + 13 = 0
19 lut 13:42
Imperialny Coroner:
Tak bład ,zamiast odjąc to dodano aby dopełnic do pełnego kwadratu
19 lut 13:56
janek191:

2 x +3 y − 3 = 0
Prosta prostopadła :
czyli
3 x − 2 y + 2 b = 0
| I −3*3 + 2*(−2) + 2bI | |
| = √13 |
| √13 | |
I − 13 + 2 b I = 13
−13 +2 b = − 13 lub −13 + 2 b = 13
2b = 0 lub 2 b = 26
b = 0 lub b = 13
| | 3 | | 3 | |
Odp. y = |
| x lub y = |
| x + 13 |
| | 2 | | 2 | |
19 lut 14:03