Szereg Maclaurina
1: Wyznaczyć dwa pierwsze niezerowe wyrazy szeregu Maclaurina funkcji
f(x)=arctg(x) w punkcie x=0.
Na tej podstawie i znając wartość arctg(1) wyznaczyć przybliżoną wartość liczby π.
Proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
17 lut 22:20
#62;: 1. pierwszy niezerowy jest dla f'(0)=1
2. drugi niezerowy jest dla f'''(0)=−2
jak wyznaczyć wartość przybliżoną liczby π?
f(x)=x−x33
18 lut 00:28
1: dzięki
18 lut 00:30
Mariusz:
Co do π to do f(x) wstawiasz jedynkę i mnożysz przez 4
Dla x=1 ten szereg jest dość wolno zbieżny i dlatego rozbija się wartość arctg(1)
| | 1 | | 1 | |
na sumę arcusów np arctg(1)=arctg( |
| )+arctg( |
| ) |
| | 2 | | 3 | |
18 lut 11:45
1: Dziękuję Mariusz
18 lut 20:17