matematykaszkolna.pl
Czy zapis y ∊ B jest zdaniem ? Winndy: Czy zapis y ∊ B jest zdaniem ?
17 lut 19:41
Kacper: A co to jest B? i co to jest y?
17 lut 20:11
Winndy: Zadanie jest dokładnie takie jak napisałem wiec mogę jedynie zgadywać że B to zbiór a y to jakaś zmienna. Zastanawia mnie fakt czy to może być w ogóle zdaniem, stąd takie pytanie.
17 lut 20:13
Winndy: Zazwyczaj zbiory oznaczamy dużymi literami, zaś ich elementy małymi literami. Gdy x jest elementem zbioru Z, mówimy też, że x należy do Z i zapisujemy to zdanie symbolicznie w postaci x∊Z Takie coś znalazłem w Internecie lecz może ktoś jednoznacznie potwierdzi czy jest to zdaniem.
17 lut 20:18
6latek: W pewnym repetytorium mam napisane ze w matematyce rozpatrujemy tylko zdania kóre sa prawdziwe albo fałszywe Dlatego według mnie nie jest to zdanie gdyz nie mozna stwierdzic jego prawdziwosci lub falszywosci
17 lut 20:36
Winndy: Dzięki za pomoc emotka
17 lut 20:37
6latek: Ale ja nie wiem czy się czasami nie myle emotka Trzeba poczekać na potwierdzenie
17 lut 20:39
ite: Dokładnie tak jak o 20:36. Formuła y ∊ B stanie się zdaniem dopiero, gdy zostanie określone czym jest y i czym jest B. Jeśli np. okaże się, że y to "metalowy młotek" a B = {metalowy młotek, młotek drewniany}, to otrzymany zdanie.
17 lut 23:07
chichi: A gdy będzie y − metalowy młotek, a B − zbiór książek w bibliotece?
17 lut 23:15
ite: też zdanie, tym razem fałszywe
17 lut 23:20
chichi: I o to mi chodziło, pozdrawiam
17 lut 23:35