Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego.
mimmmmlmo: liczby a,b,c,d są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, a liczby 38a, 12b,
12c, 49d są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Wyznacz iloraz ciągu
geometrycznego.
17 lut 14:06
6latek:
b=
√ac włas ciągu geometr
c=
√bd włas ciągu geom
| 1 | | 0,375a+0,5c | |
| b= |
| wł ciągu aryt |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 0,5b+(4/9)d | |
| c= |
| włas ciągu aryt |
| 2 | | 2 | |
17 lut 17:29
chichi:
b2 = ac ⇔ |b| = √ac, pod warunkiem, że ac ≥ 0.
17 lut 17:32
6latek: Dobrze
To że a*c≥0 to wiadomo ze pod pierwiastkiem musi byc ≥0
Ale czemu |b| skoro wyraz srodkowy w ciągu geometrycznym jest rowny średniej geometrycznej
wyrazow skrajnych ?
Potem podnosimy do kwadratu zeby pozbyć sie pierwiastka
Możesz to wytłumaczyć ? Nie uważaj tego za czepialstwo
17 lut 17:41
Kacper:
√x2=|x|
17 lut 17:43
6latek:
Inaczej
Własnościa ciągu geometrycznego nie jest
b2=a*c tylko b=√a*c wiec dlaczego ma byc |b| ?
Cześć Kacper
17 lut 17:47
chichi:
Zaproponuje takie podejście:
(a, b, c, d) = (a, aq, aq
2, aq
3) wówczas:
| | 3 | | 1 | | 1 | | 4 | | 3 | | 1 | | 1 | | 4 | |
( |
| a, |
| b, |
| c, |
| d) = ( |
| a, |
| aq, |
| aq2, |
| aq3) |
| | 8 | | 2 | | 2 | | 9 | | 8 | | 2 | | 2 | | 9 | |
Z własności ciągu arytmetycznego mamy, że:
| | 3 | | 1 | |
(1) aq = |
| a + |
| aq2 − stąd widać, że a = 0 spełnia równanie, proszę sprawdzić czy |
| | 8 | | 2 | |
spełnia również warunki zadania, zatem dla a ≠ 0 równanie przybiera postać:
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
|
| q2 − q + |
| = 0 ⇔ q ∊ { |
| , |
| } |
| | 2 | | 8 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 4 | |
(2) aq2 = |
| aq + |
| aq3, ten sam zabieg odnośnie 'a' jak poprzednio i dalej: |
| | 2 | | 9 | |
| | 4 | | 1 | | 3 | | 3 | |
|
| q3 − q2 + |
| q = 0 ⇔ q ∊ {0, |
| , |
| } |
| | 9 | | 2 | | 4 | | 2 | |
Ze względu na możliwości edytora napisałem to w ten sposób, lecz (1) i (2) spięta w
rzeczywistości jest klamrą − to układ równań. Zatem wspólne rozwiązania tego układu
| | 3 | |
to a = 0 oraz q = |
| no i po zadaniu  |
| | 2 | |
17 lut 17:55
chichi:
@
6latek niech (a, b, c) tworzą w tej kolejności ciąg geometryczny, wówczas wiemy, że
iloraz tego ciągu jest stały, zatem:
| | b | | c | | b | | c | |
q = |
| ∧ q = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ b2 = ac |
| | a | | b | | a | | b | |
Teraz pokaż jak Ty wyprowadzasz swoją zależność
17 lut 17:57
6latek:
Dobrze . Zrozumiałem
17 lut 17:58
chichi:
Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości to pytaj, a rozwiązanie jest już u góry
17 lut 18:06
6latek:
Dobrze
(1) an=√an−1*an+1 (n≥2)
Wzór ten charakteryzuje ciągi geometryczne o wyrazach dodatnich
Ogólniejsza postać wzoru (1) obejmująca również te ciągi geometryczne w któryxh są wyrazy
ujemne jest taka
(2) an2=an−1*an−2
Czyli jeśli stosuję wzór nr 1 to muszę być pewny że wyrazy są dodatnie
tak mam w książce do 2 liceum .
17 lut 18:17
6latek:
Pewwnie znowu wrócę do oglądania swoich seriali a matematykę zostawię w spokoju
17 lut 18:24